Son Haberler

2013 sizin yılınız olabilir!

Sevgili Turcomoney okuyucuları öncelikle yeni yılın herkese sağlık, mutluluk ve başarı getirmesini diliyor, hepinizin yeni yılını kutluyorum.

Hazır yeni yıldan bahsederken, yılın ilk yazısında bu yıl koymuş olduğunuz ya da koymadığınız hedeflerden konuşmak istedim. Bu hedefler içinde elbette pek çok maddi hedef olacaktır ama ben kendinizle ilgili neler hedeflediğinizi, hangi davranışlarınızı geliştirmeyi, hangilerini yapmayı bırakmayı ya da hangi yeni davranışları edinmeyi hedeflediğinizi çok merak ediyorum.

Merak ediyorum, çünkü davranışlarınızla ilgili koyduğunuz değişim ve gelişim hedefleri, koymuş olduğunuz diğer hedeflere ulaşıp ulaşamayacağınızı doğrudan etkiliyor!

Kendi kısıtlarımızı kaldıralım
Hiç düşündünüz mü, acaba alışageldiğimiz davranışları değiştirmek neden bu kadar zor? çünkü farkında olmadan kendi kendimize bu davranışları değiştiremeyeceğimize dair kısıtlar koyuyoruz. Davranışlarını değiştirmek isteyenler öncelikle bu kısıtları kaldırmalıdır ki bu kısıtları kaldırabilmek için de kaynağını tespit etmek gerekir.

“Yapamam İnancı”nı kırın
Peki kendimize koyduğumuz bu kısıtlar nereden geliyor? Genelde bu kısıtların kaynağı içimizdeki “Yapamam İnancı”dır. Geçmişteki olumsuz tecrübelerinize dayanarak geliştirdiğiniz “Yapamam İnancı”nın, mevcut davranışlarınıza etkilemesine müsaade ederseniz, elde edebileceğiniz muhtemel başarılara ulaşmanızda kendi kendinize engeller yaratmış olursunuz. Bu inanç, sadece iş hayatında değil, özel hayatınızda da başarıya ulaşmanızı engeller.

Halbuki “Yapamam İnancı” yerine “Yapabilirim İnancı”na sahip olsaydık işler ne kadar kolay olacaktı değil mi?

Kendi kendinize koyduğumuz engelleri aşmak için, yapmaktan sakındığınız davranışın başarılı olabileceğine dair tek bir kanıt yeterli olacaktır: “Eğer birileri başarabiliyorsa, muhtemelen siz de başarmayı öğrenebilirsiniz.” Ancak, “Yapamam İnancı”nı, “Yapabilirim İnancı”na veya en azından “bir kere daha denemeliyim inancına” dönüştürmedikçe bu gerçekleşmeyecektir.

önce keşif sonra eylem
“Yapamam inancını” ortadan kaldırmak için, öncelikle kendi kendinizi şartlandırarak yapmaktan kaçındığınız, size faydalı sonuçlar sağlayabilecek davranışları tanımlamalısınız. O güne kadar yapageldiğiniz davranışların ancak mevcut sonuçları elde etmenize imkan tanıdığını keşfedeceksiniz. Bu keşiften sonra ikinci adım olarak neyi daha farklı yaparak kendinizi geliştirebileceğinizi bulacak ve bunu eyleme geçireceksiniz.

İlk başlarda zor olabilir ama…
İlk başlarda yeni davranışları yaparken zorlanacak hatta başarısız olacaksınız, asgari uzmanlık becerileri ile yapacağınız bu yeni davranışları zaman içinde geliştirerek ve daha olumlu sonuçlar elde etmeye başlayacaksınız. Alacağınız bu olumlu sonuçlar içinizdeki “Yapabilirim İnancı”nı geliştirecek ve ancak ondan sonra eski performansınızı geçebileceksiniz.

Kariyerinde zirveye ulaşmış ya da ulaşamamış pek çok sporcunun geçmişlerine baktığınızda hepsinde ortak olan tek bir noktayı göreceksiniz. Belli bir aşamaya kadar gelip orada takılırlar. Sayısız yetenekli aday arasından sadece o aşamaya kadar yaptıklarından daha farklı şeyler yaparak, kendini geliştirebilenler zirveye olan yolculuklarını devam ettirir. Pek çoğu ise oraya kadar kendilerini getiren yöntemleri kısır bir döngü içinde sürdürmeye devam ettirerek oldukları yerde sayar bir süre sonra da kaybolur gider.

İnancını değiştien kişi için çocuk oyuncağı
Aradaki fark nereden kaynaklanıyor? Kendilerini geliştirebilenler içlerinde “Yapabilirim İnancı” taşırken, pek çok yetenek “Yapamam İnancı”na sahip olduğu için kaybolup gitmiştir. İnancını değiştirebilen kişi, bundan sonra farklı davranması gerektiğinin de farkına varmıştır. Artık onlar için yeni davranışlar, teknikler ve stratejiler geliştirmek çocuk oyuncağıdır.

Nasuh Mahruki başardı
Nasuh Mahruki Everest’e tırmanmadan evvel ülkemizdeki ve Avrupa’daki pek çok zirveye tırmanmıştı. Ama Everest’i hedeflemeden evvel önce kendi hakkındaki düşüncelerini değiştirmesi gerekiyordu, zira daha alçak bir zirve tırmanışı için yeterli olan strateji, beceri, kas gücü, alet edevat ve kondisyon asla Everest’e tırmanmak için yeterli olmayacaktı.

Bu yüzden de yeni beceriler geliştirmeli, kaslarını daha uzun sürecek bir tırmanışa göre farklı koşullarda kuvvetlendirmeli, yeni stratejiler oluşturmalı ve alet edevatını bu tırmanışa uygun olarak seçmeliydi. Acaba sizce Ağrı dağına çıkarken sahip olduğu kondisyon, uyguladığı strateji ve kullandığı alet edevatla Everest’e zirve yapması mümkün olur muydu? Kuşkusuz HAYIR.

İtici güç, içindeki ‘Yapabilirim inancı’
O zaman fizik ve teknik olarak değişmesi zorunluydu. Mahruki’nin bu zorlu fiziksel ve teknik değişimi gerçekleştirmesindeki itici güç neydi dersiniz? çok haklısınız, içindeki “Yapabilirim İnancı”!

Sevgili dostlarım lütfen bunu hep hatırlayın: “Doğru inanca sahip kişi her zaman hedefine ulaşır.”

Mutlu Yıllar

Ali Savaşman

savasman@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası